Applications

Podatkovna očala

AR tehnologija v očalih iz SLS 3D tiskalnika

Zgodba

Delavce v jeklarni nenehno obkrožajo razni moteči dejavniki. Eden izmed njih je hrup, ki lahko omeji njihovo delo in celo preglasi znake morebitnih nevarnosti. Po mnenju skupine znanstvenikov iz Nemčije, je AR (augmented reality) najverjetneje najboljši odgovor za to težavo, ker lahko združi digitalne informacije z uporabnikovim okoljem.

Podatkovna očala so izum profesorja Rigo Herolda v sodelovanju s kolegi. Med delom na univerzi uporabne znanosti Zwickau so razvili podatkovna očala, ki lahko povečajo kvaliteto in varnost v mnogih industrijah. Zahvaljujoči visoki tehnologiji uporabljena v produktu, delavci prejemajo informacije o operativnih postopkih v realnem času , prav tako opozorila o nevarnih situacijah, ki se lahko zgodijo v njihovem delovnem okolju.

Kar jih loči od ostalih podatkovnih očal na trgu je prilagodljivost odvisna od njihove uporabe oziroma namena. Odvisno od zahtev, se očala lahko razlikujejo po meritvah, prikazu temperature ali opozoril na nevarnost. Prav tako so lahko prilagojena potrebam vsakega delavca.

Glasses

Izziv

Vsak par očal mora biti prolagojen posameznim aplikacijam, s prikazom temperatur, meritev ali opozorili za nevarnost. Hitro je prišlo do ugotovitve, da zaradi raznolikosti očal, ne morejo biti izdelana z množično proizvodnjo. Zato se je profesor odločil, da svojo inovativno napravo natisne.

Po drugi strani pa podatkovna očala vebujejo optične komponente z visokimi zahtevami po natančnosti vseh pritrdilnih elementov. Standardni FDM tiskalniki, primerni za izdelavo kosov z majhnim obsegom, niso zmožni doseči potrebne natančnosti. Znanstveniki so iskali tehniko, ki bo združevala nizke stroške proizvodnje in zadovoljila čas tiskanja z visoko kakovostjo ter trajnostjo.

Rešitev

Glasses

Sinterit Lisa se je izkazal kot rešitev za nadgradnjo kakovosti tiskanja, znižal je ceno in čas za izdelavo Data Glasses. SLS je bila prva tehnika, ki je izpolnjevala vse zahteve. Po prvi uporabi FDM tiskalnika, se je profesor odločil za nakup namiznega SLS tiskalnika Sinterit Lisa kot orodje za izdelavo Data Glasses. Z uporabo Sinterit Lisa je lahko izdelal prototipe očal s kar 90% manjšimi stroški, kakor pri zunanjem proizvajalcu. S tem je prihranil oboje na denarju in času. V enem dnevu je lahko natisnil elemenete kar na mizi. Izbrani materiali so v tem primeru bili polimeri in guma (ena izmed dveh možnih izborov trdote). Po potrebi so lahko elementi močni, trdi ali fleksibilni.

Tiskanje s SLS tehnologijo je omogočilo boljšo razporeditev obeh električnih delov in objektiva znotraj Data Glasses.

Izvedeni Rezultati

Uporaba Sinterit Lisa je pomagala profesorju Rigu Heroldu izdelati visokokakovostna podatkovna očala, ki so prilagodljiva tako v funkciji kot v velikosti. Točnost predmetov natisnjenih s tehnologijo SLS omogoča vključitev optičnih komponent z visokimi zahtevami glede natančnosti montažnih elementov.

  • Časovni in finančni prihranek. Pri tiskanju predmetvo s SLS tehnologijo uporabnik ne potrebuje kalupa, ki stane več deset evrov. Za serijski proizvod je uporaba kalupa neučinkovito in predrago.
  • SLS tehnologija je omogočila tiskanje končnih kosov vrhunske kvalitete. Data Glasses so bile natisnjene z materiali, ki so odporni na temperature in kemikalije. To omogoča uporaba izdelka v grobem, industrijskem okolju.
  • 3D tiskanje nam dovoljuje izdelavo podatkovnih očal po meri, po zahtevah uporabnika ter delovnega okola.
  • V primerjavi z drugimi metodami in tiskovnimi elementi ter uporabo zunannjih proizvajalcev je Sinterit Lisa časovno in stroškovno učinkovitejši. Priložnost za tiskanje očal ceneje in hitreje je pripomoralo k razširitvi proizvodnje Data Glasses.

Vredno je omeniti, da Data Glasses niso namenjene le za industrijsko uporabo. Profesor Herold pravi, da očala lahko uporabljajo ljudje z motnjami sluha v vsakodnevnem življenu, kot je prikaz podnapisov v kinu.

Avtor in pobudnik projekta:
Profesor Rigo Herold, Data Glasses Zwickau

Glasses
Glasses
Glasses
Glasses
Glasses
Glasses