Applications

Plisirani kostum

Prvi na svetu natisnjeni plisirani kostum

Zgodba

Doktorja znanosti pri raziskovanju mode in tekstila, Royal Collage of Art, London, Mingjing Lin specializira za 3D tiskanje in Tsai-Chun Huang v plisiranju verjameta, da lahko obrt in tehnologija skupaj ustvarita nekaj novega in navdihujočega. Na podlagi svojih posebnosti sta predlagala projekt, kjer bodo uporabljeni 3D natisnjeni plisirani kostumi v Peking Opera.

Med nastopom 'Farewell My Concubine' 1. decembera 2017, so igralci nosili posebne kostume. Oblačila so bila nenavadna kombinacija tradicionalnih obrti in novih tehnologij.

Pleating costume

Izziv

Izziv je bil izdelati material s specifičnim namenom. Tekstura je morala biti prožna in trajna. V tem primeru niso bili kostumi le element v igri, temveč tudi bistven del predstave, zato so morali biti izredno neobičajni. Material je moral izpolniti dve glavni funkciji. Prva je možnost kreiranja oblike, ki jih je določil umetnik. Druga je nosljivost, za nemoteče nastopanje igralcev Peking Opere. Kostumi so bili neločljiv del pripovedovanja zgodbe pri nastopu 'Farewell My Concubine'.

Tiskanje tovrstnega kostuma bi bila nemogoča z uporabo običajnih materialov, kakor so bombaž in svila. 3D tiskanje nam ponuja več možnosti pri oblikovanju in nosljivost, če uporabimo novejše materiale.

Rešitev

Sinterit Lisa je pomagal pri doseganju pričakovanja o materialu. Uporaba posebnega prožnega materiala – Sinterit Flexa Black, je omogočil sinhronizacijo kostuma in igralca. Material je nosljiv in doseže oblike, katerih je nemogoče izdelati s tradicionalnimi materiali. Prav tako material ohrani enako obliko, kakor tradicinalni kostumi.

Monokronična barva kostuma in minimalna okrasitev se pišeta v sodobni estetiki.

V prihodnosti lahko tovrstni materiali za SLS 3D tiskanje vodijo do nadaljnjih raziskav o razmerju med gibanjem, modo in telesom.

Izvedeni Rezultati

Tekstura 3D natisnjenih tkanin se razlikuje od tradicionalnih kostumov. Nova kakovost, ki prihaja z uporabo nenavadnih materialov, lahko privede povsem nove gledalce na predstavo, ki jih doslej še vedno odvračajo nenavadni kostumi tradicionalne kitajske opere.

  • Nosliv in mehak material z obliko, ki jo je nemogoče oblikovati iz kateregakoli drugega materiala
  • Priložnost opredeljevanja mode na naslednjo stopnjo, zaradi kombiniranja nove tehnologije in mode.
  • Ustvarjanje novega pristopa k pridobivanju materialov za izdelavo oblačil z uporabo tehnologije SLS 3D tiskanja.

Avtor in pobudnik projekta:
Mingjing Lin in Tsai-Chun Huang
https://www.linmingjing.co.uk/

Pleating costume
Pleating costume
Pleating costume
Pleating costume
Pleating costume
Pleating costume